Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anna Falcká

 

Anna Falcká (26. září 1329 – 2. února 1353, Praha) byla česká a římská královna, dcera rýnského falckraběte Rudolfa II. a Anny Korutanské (Tyrolské). Byla druhou manželkou českého a římského krále Karla IV. Lucemburského. Jejím prastrýcem, strýcem její matky Anny, byl bývalý český král Jindřich Korutanský.

Královna Anna

O dětství Anny Falcké nevíme téměř nic, zajímavá se stává až svým sňatkem. Jako tak často – za vše mohla politika. Od Karla byl jeho druhý sňatek výborný politický tah vzhledem k tomu, že Wittelsbachové (Annin rod) byl od roku 1346 v říšské klatbě a její otec podporoval Günthera ze Schwarzburgu, římského vzdorokrále. Karel tak odstavil silného soupeře a zavázat si i další své protivníky spřízněné s jeho manželkou. Anna Falcká byla s Karlem oddána 4. nebo 11. března 1349 (datace se rozcházejí) ve městě Bacharachu na Rýně.

26. července 1349 byla Anna v Cáchách korunována římskou královnou. Korunovaci vykonal trevírský arcibiskup a Karlův prastrýc Balduin Lucemburský. 1. listopadu 1349 byla (v sedmém měsíci těhotenství) slavnostně korunována českou královnou ve Svatovítském chrámu.

17. ledna 1350 se Anně v Praze narodil vytoužený syn, křtěný Václav, který ale ve věku necelých dvou let, 28. prosince 1351, zemřel. Třináct měsíců nato, 2. února 1353, zemřela v Praze i Anna Falcká ve věku třiadvaceti let.

Karel se tak v sedmatřiceti letech stal podruhé vdovcem a měl jediného dědice, dceru Kateřinu žijící na vídeňském dvoře se svým snoubencem Rudolfem IV. Přinejmenším jednoho syna tehdy už měl alespoň Karlův bratr Jan Jindřich, takže lucemburské dynastie nehrozilo přímé vymření po meči. Po Annině smrti se Karel oženil s dědičkou Svídnicka Annou, s níž původně plánoval oženit právě svého syna Václava.