Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kateřina Howardová

 

Kateřina Howardová (*1520-1525? - 13. února 1542 Tower of London) byla pátou ženou anglického krále Jindřicha VIII. Tudora.

katerina-howardova.jpgKateřina Howardová pocházela z mocného katolického šlechtického rodu Howardů. Jejím strýcem byl vůdce anglických katolíků Thomas Howard, 3. vévoda z Norfolku. Byla dvorní dámou předchozí královny Anny Klevské a sestřenicí další bývalé královny Anny Boleynové.

Jindřich VIII. se s ní oženil nedlouho po svém rozvodu s Annou Klevskou. Svatba se uskutečnila v tajnosti roku 1540. Mladičkou dívku zpočátku vášnivě miloval a věřil tomu, že konečně nalezl tu nejlepší manželku svého života. Jindřich byl ale v té době už starší muž a trpěl celou řadou nemocí, což Kateřina Howardová nesla velmi těžce. Měla ráda život, zábavu, tanec a společnost lidí svého věku. Brzy začala být svému manželovi nevěrná s mladými muži z králova nejbližšího okolí. Toho využila protestantská strana a rozhodla se královnu a celý rod katolických Howardů zničit. Král se dozvěděl nejprve o milostných dobrodružstvích své ženy, k nimž došlo ještě před sňatkem. Královna se bez váhání přiznala, jelikož tušila, že něco podobného k jejímu odsouzení nestačí. Zanedlouho byly ale dodány další důkazy o její nevěře již v době manželství s Jindřichem. Její milenec (a králův oblíbený společník a důvěrný rádce Thomas Culpepper) se k milostnému vztahu se svou sestřenicí Kateřinou Howardovou přiznal a byl roku 1541 popraven. Většina členů rodu Howardů byla zatčena a 13. února 1542 byla po necelých dvou letech manželství s Jindřichem VIII. popravena i Kateřina.